Контент

Болгарська кухня: Баниця із бринзою

Порцій: 4-6  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 10 хвилин, випікання 30 хвилин

Опис

Хочу познайомити Вас із простим та напрочуд смачнющим рецептом болгарською кухні - баницею! Це пиріг із бринзою з листкового тіста, який швидко та легко готується та настільки ж мотороно з’їдається!

баниця із бринзою

Відтак як мені трапився цей рецепт, я готувала баницю з бринзою вже багато разів, і пектиму ще, бо цей чудовий пиріг до вподоби усім в нашій родині. Перші згадки про баницю відносяться аж до Х століття, тож цьому рецепту вже більш ніж тисяча років! А баницю так само обожнюють та готують не лише в Болгарії, але й у Греції, Молдові та Сербії. Нумо і ми спробуємо!

болгарська баниця

Впорається навіть кулінар-початківець, а результат буде гідний ресторану! Треба якісне готовое листкове тісто, шматок бринзи та чималий пучок зелені, тому це дуже весніний та літній рецепт. Хоча традиційно це Новоірчна та Різдвяна страва, але нині баниця готують у будь-яку пору року, коли забажається.

Класичну баницю готують з витяжного тіста (філо), як австрійський штрудель. Але є й простіший варіант: листкове бездріжджове тісто.

Способів формовки пирога також два. У першому начинку кладуть між двома листами тіста, як-от ми зараз. У другому - з тіста роблять рулетик з начинкою, який вкладають до форми спіраллю.
Є безліч варіацій начинок для баниці: цибуля з яйцем; м’ясо з цибулею; із солодким чи солоним сиром; з гарбузом чи яблуками. Зараз пропоную вам зготувати баницю з бринзою.

інгредієнти для болгарської баниці

Інгредієнти:

Для випікання потрібна нероз’ємна, а цільна форма із досить високими бортиками, щоби заливка не протекла. Я пекла у скляній формі 25х35 см.

  • 500 г листкового тіста;
  • 200-300 г бринзи;
  • Пучок зеленої цибулі;
  • Цибуля-порей, шпинат, петрушка, кріп - будь-яка свіжа зелень;
  • 30 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 120 мл молока.

Інструкція:

Хай листкове тісто відтане за кімнатної температури. Коли воно стане м’яким, кладемо тісто на лист змащеного олією пергаменту та злегка розкачуємо. Не хвилюйтеся, листкове тісто, попри відому думку, можна розвалковувати. Нам потрібен корж розміром, як дно форми. Переносимо його до форми разом із пергаментним папером.

розкачуємо листкове тісто

Рівномірно посипаємо бринзою, натертою на великій тертці.

посипаємо тісто бринзою

Зелень треба заздалегідь помити, зануривши на 5 хвилин до холодної води та потім прополоскавши під проточною, а тоді трохи обсушити. Тоді нарізати та посипати нею зверху бринзу.

додаємо помиту та подрібнену зелень

Тепер розкачаємо другий корж та викладемо зверху на перший. Трохи притискаємо краєчки. Розрізаємо пиріг на 8-12 прямокутників чи квадратів, прорізаючи майже до низу.

накриваємо начинку тістом

Готуємо заливку, збиваючи яйця із молоком. У класичному рецепті баниці це не звичайне молоко, а кисле, або ж болгарський йогурт.

збиваємо яйця із молоком

З ложки рівномірно поливаємо заливкою баницю, щоб заливка потрапила до розрізів. Завдяки цьому пиріг буде соковитим.

поливаємо заливкою баницю

Вершкове масло ріжемо невеличкими шматочками та розкладємо на баниці. Або ж можна розтопити масло та змастити пиріг зверху, ще до заливки.

розкладємо на баницю вершкове масло

Ставимо баницю до духовки, розігрутої до 180С, та випікаємо близько 30-35 хвилин. Тісто має розшаруватися та набути апетитного золотистого кольору. Перевірте шпажкою, чи готовий пиріг, та діставайте. Під час випікання баниця стає досить високою. Вистигаючи, вона може трохи опуститися, але то нічого.

випікаємо до золотистого кольору

Чекаємо, коли пиріг із бринзою трохи охолоне, розрізаємо на порції та пригощаємося!

болгарська баниця із бринзою

Смачного!

смачна баниця із бринзою

Впевнена, що тепер баниця стане й Вашим улюбленим рецептом!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(4 голоса, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів